Osttillverkare vill locka mathantverkare till Gamlestaden

Cityysteriet Johan

Johan Rudh är osttillverkaren som inte har någon längtan till landet. I stället driver han och frun Jenny Sveriges enda centrala ysteri – Cityysteriet – i Slakthuset i Gamlestaden. Nu vill han få fler mathantverkare att etablera sig i området

Det är 2018 och Johan Rudh och hans familj har precis kommit hem från tre veckors semester i Australien. Johan jobbar på en marknadsavdelning och som frilansande reklamare. Men semesterresan har gett honom perspektiv på tillvaron och han vill inte tillbaka till jobbet och det vanliga livet – i stället ska hans dröm om ett ysteri bli verklighet.



– När jag var barn kom mormor ofta på besök och hade då alltid med sig ost. Sedan den där första tuggan lantbrie har jag älskat ost. En dag bestämde jag mig för att jag skulle öppna ett ysteri när jag fyllt 55 år, säger han.



Efter Australienresan var Johan visserligen bara 51 år, men han kände ändå att tiden var inne och han gick en mejeriutbildning. Efter en kväll på restaurangen och det urbana vineriet Wine Mechanics Slakthusområdet föreslog Johans fru Jenny att de skulle öppna sitt ysteri i Slakthuset. I mars 2020 blev en lokal ledig och de kunde flytta in den 1 september.



Bara ett stenkast bort ligger Yesbox och Johan gick på en nätverksträff för personer som just hade startat eller var på gång att starta företag.



– Man famlar lite i början och vet inte riktigt vem man ska vända sig till. Jag hade drivit företag i olika former när jag frilansade, men det här var något helt annat. Vi behövde utrustning och ett kapital. Och det var massor med tillstånd som skulle sökas.



Efter träffen hade Johan ett möte med en av Yesboxs rådgivare.



– Jag hade rätt bra koll på formalian kring eget företagande. Men jag behövde hjälp med att få reda på hur man kan finansiera företaget och få prata med någon som hade koll på lagar och regelverk för livsmedelshantering, säger Johan.



Genom Yesbox fick han kontakt med Almi, som erbjuder finansiering och affärsutveckling till företag. Av dem fick han hjälp med budgetmallar och att räkna på olika saker.  



–Det var väldigt värdefullt. Jag fick verkligen testa om det jag tänkte kunde fungera. Utifrån det konstaterade vi tillsammans med Almi att det var bättre att försöka lösa finansieringen på annat sätt än via dem. Efter en hel del sparande från frilansandet kunde vi till slut köpa ett begagnat mejeri och starta vår verksamhet.


 

Johan var också med på Yesboxs evenemang ”Starta café- och restaurangdagen” – en dag där entreprenörer får kunskap och kontakter till alla tillståndsmyndigheter för att bli trygga i hela processen.



– Det var strålande! Alla livsmedelsregler är fortfarande det som är jobbigast med att driva det här företaget. Den hjälpen från Yesbox har hjälpt jättemycket.



I Slakthusområdet huserar också fler entreprenörer inom mat, dryck, kultur och hantverk. Här finns bland andra Kafferäven Per Nordby, Slaktarens trädgård, Spike Brewery och Wine Mechanics. Fastighetsägaren Higab har en vision att utveckla Slakthuset till en plats för experimentlusta och kreativitet med fokus på mat och matproduktion.


 

– Mathantverk är lite i ropet och det är viktigt att få folk att förstå hur det går till att göra mat på ett hantverksmässigt sätt. Skulle en pandemi eller ett krig slå ut de stora aktörerna är det vi små aktörer som blir strategiskt viktiga.



För att locka fler människor att ta del av det mat- och dryckesutbud som finns i området har Johan initierat Slakthuset Saturdays. Då samlas foodtrucks, mathantverkare och ibland livemusik i Slakthusområdet. De verksamheter som drivs där till vardags finns på plats och bjuder även in sina bästa mathantverkarkompisar. Den 2 september är det dags för det tredje tillfället.



– Slakthuset Saturdays är resultatet av någon sorts frustration att det händer för lite i området när det gäller nyetableringar. Det är också ett moment 22 eftersom ingen vill öppna en verksamhet om det inte finns folk, och det kommer inget folk om det inte finns verksamheter att besöka. Då tänkte jag att vi får se till att ta hit besökare för att det ska bli attraktivt att etablera sig här. Redan första gången var det galet mycket folk och det blev succé.



Johans tre tips för att starta eget:



Bara gör det. Det kommer alltid att finnas ett bättre tillfälle, men vänta inte på det. Då kommer du att vänta tills du dör. Men i samma andetag säger jag att jag blir förbannad på de som säger att man ska våga och kasta sig ut. För varje person som har gjort det och lyckats finns det hundra personer som gjort likadant och där det gått åt skogen. Så kontentan blir kanske: Kasta dig ut, men med förnuft. Och Yesbox är kanske förnuftet i sammanhanget.



Satsa på din passion. Börja inte i änden att du ska bli rik på ditt företagande. Jag hade haft det ekonomiskt bättre om jag varit kvar på mitt gamla jobb. Och jag hade inte slitit ut mig så här heller. Men jag hade ruttnat inombords. Jag har aldrig jobbat så mycket som jag har gjort de här åren, men jag har heller aldrig mått så bra. Håller du på med något som du brinner för kommer du att orka.



Etablera dig nära likasinnade. Det finns ett värde i att verka i närheten av andra som är likadana i huvudet som en själv. I mitt fall att de håller på med mat och gör det av passion. Man gör inte det för att kunna gå i pension tidigt, utan för att man är passionerad. Och kanske lite dum. Då är det bra att ha folk i närheten som förstår ens situation och vill samarbeta.