Laptop på köksö

Så funkar det att starta företag

Det finns såklart många olika saker att tänka på när man vill starta företag. Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna.Ta hjälp av rådgivarna på Yesbox om du vill ha hjälp på vägen! 

Tre glada personer som sitter i gradäng

Vad har du för affärsidé?

Företagets affärsidé handlar om vad du eller ni ska sälja, hur det ska gå till och vem som är kunden. Idag börjar många entreprenörer även med att tänka på hur affärsidén och verksamheten kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

Läs mer om att utveckla en idé
Person checkar in vid reception

Välj företagsform!

Olika företagsformer passar olika bra beroende på vad företaget ska göra eller om det ska drivas av en person eller flera. Dessutom har entreprenören olika mycket personligt ansvar i olika bolagsformer, till exempel när det gäller ekonomi och avtal. 

Är du osäker på vad du ska välja? Boka in en kostnadsfri rådgivning med någon av våra rådgivare på Yesbox.

Läs mer om olika företagsformer

Finansiering för att starta företag

Behöver du finansiering för att komma igång med ditt företag? På Yesbox kan du få kostnadsfri rådgivning kring finansiering i olika faser av företagandet. Ofta handlar det om lån eller lånegarantier vid samtal med banker, men det finns också många andra sätt att finansiera en företagsstart. 
 

Måste det kosta mycket att starta företag? 

Nej. Det finns flera sätt att starta företag utan att behöva göra stora investeringar. Behöver du verkligen hyra en lokal direkt? Kan du samverka med andra om lokaler eller utrustning och få ner kostnaderna? Kan du bygga upp företaget stegvis, arbeta med crowdfunding eller ta betalt i förväg? 

Boka kostnadsfri rådgiving med någon av våra rådgivare på Yesbox för att diskutera olika sätt att lösa finansieringsfrågan. 

 

De kan hjälpa dig med finansiering

På Yesbox finns flera organisationer som kan hjälpa dig med finansiering:

  • Mikrofonden Väst
  • Almi Väst
  • NyföretagarCentrum Göteborgsregionen
  • Connect Väst 

Läs mer om våra aktörer

Hur får jag starta eget-bidrag? 

Du som är arbetssökande och har goda förutsättningar att driva ett företag kan i vissa fall få stöd av Arbetsförmedlingen när du startar ditt företag. Programmet kallas “stöd till start av näringsverksamhet” och ger dig ett bidrag till din försörjning under inledningen av verksamheten. 

Läs mer hos Arbetsförmedlingen

 

Hitta en kompanjon!

Någon att driva företag tillsammans med

Letar du efter någon att starta företag tillsammans med? Kanske saknar du en viss kompetens för att komma vidare med din idé? På Coompanions webbsida Kompanjoner.se kan du helt kostnadsfritt lägga upp en annons för att hitta en samarbetspartner som passar just dig.

Till kompanjoner.se
Presskontakt