Omar hjälper andra att starta eget

Lynkrr är en startup som hjälper privatpersoner att starta sin resa som egenanställd, utan risk och på enklast möjliga sätt. Genom företagsrådgivningen på Coompanion fick grundaren Omar Alzokani många värdefulla insikter. Nu kan han erbjuda sina kunder samma sak.

Idén till Lynkrr fick Omar Alzonaki under pandemin. Precis som många andra studenter hade han svårt att hitta jobb och han startade eget för att kunna erbjuda privatlektioner i matte till högstadieelever.

– Det tog ett tag innan jag förstod hur systemet funkade, men när jag väl kom i gång gick det väldigt bra och jag ville sprida den känslan till andra. Min idé var att samla alla de verktyg som jag använde mig av under min starta eget-resa på en enda plattform. 

Omar beskriver Lynkrr som ett stöd som gör det möjligt för privatpersoner att snabbt och enkelt starta en egen verksamhet. Via Lynkrr får de en helhetslösning där de kan marknadsföra och sälja sina tjänster, få hjälp med att hitta kunder, få coachning, skicka fakturor och få inkomsterna beskattade.

Trots att Omar nyligen blev färdig civilingenjör, har han valt att satsa fullt ut på sin startup. Just nu är de sex personer som jobbar med att utveckla plattformen. 

– Vi tror verkligen på Lynkrr och vill kunna fokusera. Vi har en ängelinvesterare som har varit med sedan starten, men än så länge kan vi inte ta ut några löner och vi jobbar alla halvtid med andra saker.

Även om Omar har lång erfarenhet av entreprenörskap och egenföretagare, har han också insett att startup-världen innebär andra utmaningar. I början av sommaren tog han därför kontakt med Coompanion för kostnadsfri företagsrådgivning.

– Det gav mig många nya insikter som jag haft stor nytta av. En av de viktigaste var att fokusera på kunden, att man inte ska vara vara rädd för att visa sin produkt och låta kunderna komma med feedback. Vi har fortfarande mycket kvar att lära, men nådde några viktiga milstolpar efter det, säger han.

Tack vare rådgivningen på Coompanion blev Omar också mer medveten om sitt varför.

– Jag fick rådet att dela min vision med teamet och det funkade! Nu vet alla vart vi är på väg och vi drar åt samma håll. Efter jag fått hjälp av Coompanion, kände jag att jag ville kunna erbjuda mina kunder samma sak. Så nu är Coompanion även en partner till Lynkrr och vi kan erbjuda rådgivning via dem. Det känns jättebra, säger Omar.

Den första testversionen av Lynkrr gick live i början av februari. Plattformen har än så länge runt 25 testanvändare och drygt 100 personer på väntelistan. I första fasen ligger fokus på hushållsnära tjänster som städning, barnpassning och enklare byggjobb, men företagets långsiktiga plan är att inkludera andra områden och att expandera till fler länder.

– Vi ser att det finns ett stort behov av den här typen av tjänster som kan hjälpa personer att enkelt skapa sina egna inkomstkällor. Inte minst med tanke på den oroliga tid med recession och inflation vi befinner oss i, säger Omar.

Omars tips till dig som är i början av din startup-resa:

Hitta ett bollplank! Som startup-grundare kommer du stundtals att känna dig väldigt ensam. Då är det viktigt att du har någon utanför ditt team att bolla idéer med. Det ger dig nya kunskaper och insikter.

Formulera ditt varför. Se till att ha en tydlig vision av vad du vill åstadkomma. Det hjälper dig i stunder av tvivel och när självförtroendet vacklar. Glöm inte heller att dela ditt varför och din vision med ditt team och partners.

Be om feedback. Var inte rädd för att berätta om din idé och visa din produkt för kunder på ett tidigt stadium. Kundernas feedback är viktig för att du ska kunna utveckla ditt erbjudande och din marknadsföring.