Hoppa till huvudinnehåll

När verkligheten ändras – måste affären också göra det

De flesta företag har byggt sin affär utifrån en logik som länge varit självklar: köp in, producera, sälj, leverera. Men vad händer när den logiken börjar krackelera? När materialpriser rusar, resurser tryter och kunder vill ha mer än bara en bra produkt? 

Drönarfoto från trädgårdsföreningen mot bastionsplatsen i solnedgång med karlatornet i kanten

 - I en stökig och oförutsägbar omvärld är det viktigare än någonsin att satsa på nya affärsmöjligheter som är mer oberoende av nya råvaror och i stället baseras på cirkulära affärsmodeller, säger Taina Flink, en av kursledarna i Business Region Göteborgs workshopserie Cirkulär affärsutveckling.  

Det här handlar inte om att lägga på ett hållbarhetsperspektiv för att det ska se bra ut. Det handlar om affärsutveckling – på riktigt. Om att förstå sin plats i ett system där resurser cirkulerar, värde återanvänds och affären inte tappar fart när tillgången på resurser tryter. 

Business Region Göteborgs workshopserie i cirkulär affärsutveckling riktar sig till små och medelstora företag som vill börja göra det där jobbet. Strategiskt, men konkret. Ambitiöst, men fullt möjligt.  

- Workshopserien ger företag verktyg att påbörja, accelerera eller omforma sina erbjudanden samt inspiration att ta det vidare, fortsätter Taina.  

 

Tre perspektiv som kan förändra hur du ser på din affär 

  1. Du har redan mer än du tror 

    Du behöver inte uppfinna något nytt. Börja med att kartlägga det du har: dina resurser, materialflöden och restvärden. Det första steget är att förstå var du redan är cirkulär – och vad som faktiskt går att utveckla. 
  1. Din bransch följer inte en mall 

    Olika branscher har olika vägar in i cirkulär affärsutveckling. För vissa är det produktdesignen. För andra – tjänstelogik, underhåll, affärsmodell. Det viktiga är inte att följa en trend, utan att förstå sina egna förutsättningar. Genom att analysera din bransch ur ett cirkulärt perspektiv blir det lättare att agera strategiskt. 
  1. Tomrummen är dina möjligheter 

    Vilka luckor finns i dagens system? Vilka behov är ännu inte lösta? När du börjar se din verksamhet som en del av ett större ekosystem, öppnas nya dörrar – till innovation, tillväxt och långsiktig konkurrenskraft. 

Unjo AB tillverkar invertrar till eldrivna fordon och maskiner. Efter att ha deltagit i workshopserien började de se på sina tjänster med nya ögon:

- Jag har insett att vi är mer cirkulära än vad vi trodde. Våra produkter håller länge och vi erbjuder reparationer, men vi behöver bli bättre på att berätta det för våra kunder. I dag får vi tillbaka väldigt lite produkter för reparation – varför ska vi erbjuda en tjänst som inte används? Istället skulle vi kunna bygga på det och designa in det i nya produkter, säger Jesper Pernefors, Supply Chain Manager, Unjo AB 

Workshopserien för dig som vill ställa om utan att stanna upp 

Under tre halvdagar får du: 

  • Insikter i hur cirkulära affärsmodeller fungerar i praktiken 
  • Hjälp att analysera din verksamhet och identifiera potential 
  • Verktyg för att formulera en strategi som håller längre än nästa kvartal 
  • Möjlighet att bolla idéer med andra företagare i liknande situation 
  • Personlig rådgivning där fokus är på dig och ditt företag 

 - Deltagarna får konkreta verktyg för att identifiera cirkulära affärsmöjligheter och integrera ekologisk hållbarhet i sin strategi. Här får de perspektiv på hur värdekedjor och livscykelanalys kan användas för att förstå sitt företags klimatpåverkan – och omvandla den insikten till affärsutveckling, säger Maja Jakobsson, kursledare för workshopserien Ciruklär affärsutveckling.  

Workshopen är kostnadsfri, konkret och full av verkliga exempel. Du får träffa andra företag i liknande situation, bolla idéer och börja formulera din egen väg framåt. 

Men viktigast av allt: du får möjlighet att börja bygga en affär som inte vilar på tillgången till nya resurser – utan på din förmåga att skapa värde av det du redan har. 

Anmäl dig här – och ta första steget mot en mer cirkulär och hållbar affär.