Restaurangbranschen växer i motvind

Restaurangbranschen har trots tuffa tider konstant vuxit sen 2015 i Göteborgsregionen. Nu i dagarna bjuder Business region Göteborg, tillsammans med flera av stadens förvaltningar, in till en kostnadsfri informationsträff för dig som är intresserad av att starta själv.  

Funderar du på att öppna en egen restaurang eller café? Då har du säkert redan insett att det finns många regler att ta hänsyn till innan du kan dra igång. Nu bjuder Business Region Göteborg in till Starta café & restaurangdagen den 20 april, ett kostnadsfritt event i Göteborg, som samlar alla tillståndsmyndigheter och viktiga parter som du behöver träffa för att starta rätt.  

– Det här är en snårig bransch att starta eget i, eftersom det finns många regler att rätta sig efter, och vi har försökt att skapa ett överskådligt sätt att informera och inspirera, säger Torbjörn Kvarefelt, Göteborgs Stads företagslots och moderator på informationsträffen.   

Under Starta café- & restaurangdagen har du möjlighet att ta del av den kunskap och de kontakter du behöver för att känna dig trygg genom hela processen. På plats kan du dessutom träffa företagsrådgivare som kan hjälpa dig utveckla din affärsidé, Göteborgs Stads Företagslots samt träffa andra som går i samma tankar som du. 

Restaurangbranschen i regionen står sig fortsatt stark trots tuffa tider 

– Både på lång och kortare sikt har Göteborgsregionens restaurangbransch vuxit starkt, säger Peter Warda, Senior analytiker på Business region Göteborg. Detta trots att restauranger var en av de hårdast drabbade branscherna efter pandemins utbrott i slutet av första kvartalet 2020. Återhämtningen har alltså gått bra för regionens restaurangbransch, fortsätter han.  

 

Sett till antal anställda inom restaurang har branschen från 2015 och fram till 2022 cirka 7 500 fler anställda i Göteborgsregionen. Det senaste året, mellan 2021 och 2022, nära 3 000 fler anställda i Göteborgsregionen. 

Under dagen delar Percy Ranebjörk, ägare till Villa Belparc och Cappuccino-kedjan, med sig av sina erfarenheter kring att starta och driva kafé & restaurang i Göteborg, för att på ett konkret sätt berätta om knep för att undvika fallgropar och hinder på vägen, samt en bra inblick i branschen.  

Evenemanget kommer att hållas på Yesbox- Home of Entrepreneurs i Göteborg och fikat är gratis. Så varmt välkommen att delta i denna näringsrika och kunskapsspäckade vitaminkick för dig som vill bygga ditt levebröd i restaurangbranschen!  

Starta café & restaurangdagen

Var: YESBOX - Gamlestadsvägen 4, Hus, B13, 415 02 Göteborg 

När: 20 april kl 13.00-16.00  

Anmäl dig på www.businessregiongoteborg.se/cafe-restaurang-2023  

Myndigheter och organisationer på plats: 

Miljöförvaltningen (tillstånd/livsmedel), Stadsbyggnadsförvaltningen, Stadsmiljöförvaltningen, Kretslopp & Vatten, Polisen, Fastighetsägare, Skatteverket och Räddningstjänsten.