Hoppa till huvudinnehåll

"Kooperativ var självklart för oss"

24 november 2021
Hur ska de med minst makt kunna medbestämma i utvecklingen mot ett bättre samhälle? Göteborgsbaserade kooperativet Digidem Lab startade företag tillsammans för att ta fram nya lösningar för demokratisk påverkan.

– Vi har medvetet valt att vara ett kooperativ för vi tror på formen, eftersom vi själva jobbar med deltagande och demokrati, säger Sanna Ghotbi på Digidem Lab.

Digidem Lab utvecklar verktyg och metoder för framtidens deltagande demokrati och för att särskilt nå underrepresenterade grupper. De arbetar inom områden som social hållbarhet, mänskliga rättigheter och med att skapa mötesplatser för grupper som står långt ifrån beslutsfattandet. Bland deras kunder finns EU-kommissionen, New York stad, Göteborgs stad och flera andra svenska kommuner.

– Vi lyfter gärna den kooperativa företagsformen. I vår bransch upplever vi att det finns många strukturella hinder för att man förväntas vara ett aktiebolag och att de inte riktigt förstår vår form. Vi vill jobba för att det ska bli mer normaliserat, säger Sanna Ghotbi.

Ordet kooperation kommer från det latinska uttrycket för “arbeta tillsammans”, eller samverka. Och det är precis vad man gör inom kooperation – både i kooperativa företag och sinsemellan kooperativa företag handlar det om att förverkliga idéer tillsammans. 

Nyfiken på att starta kooperativ? Boka en kostnadsfri rådgivning med Coompanion!

Huvudkategori
Sub category

Kalender

Utöver rådgivning erbjuder våra aktörer utbildning och inspiration genom event, seminarier, workshops och kurser. Både på plats på Yesbox, men även digitalt. Se hela utbudet i kalendern. 

Se alla evenemang
IVA

Hur vill du utveckla entreprenörskap i skolan?

Yesbox - Home of Entrepreneurs, Gamlestadsvägen 4, Hus B13, Göteborg
1 juni, 09:00
YESBOX - Home of Entrepreneurs
https://app.emarketeer.com/resources/20259/My_Images/FUTV/BC_Yesbox/2023/230605_-_Visuell_identitet_for_det_lilla_foretaget.jpg

Visuell identitet för det lilla företaget

Online via Teams
7 juni, 13:00
Business Region Göteborg
https://app.emarketeer.com/resources/20259/My_Images/FUTV/BC_Yesbox/230614_-_Skapa_innehll_till_ditt_fretag.jpg

Skapa starkt innehåll till din marknadsföring

YESBOX
14 juni, 13:00
Business Region Göteborg
Go Creative! på Yesbox

Go Creative! Live music & entrepreneurship

Yesbox - Home of Entrepreneurs, Gamlestadsvägen 4, Hus B13, Göteborg
14 juni, 17:00
YESBOX - Home of Entrepreneurs
Visa cookie-information