Att våga satsa på sin passion: Josefin Andersson förenar konst, yoga och business

Josefin Andersson på YESBOX

Älska. Vara. Nu. Från början skulle de tre orden bli en tatuering för att påminna om det som är viktigt. I stället blev det namnet på Josefin Anderssons företag – där hon kombinerar konst, yoga, kreativitet och organisationsutveckling.

På de vitmålade väggarna på Galleri Egnell trängs färgstarka målningar i tusch i olika storlekar. Tavlorna är signerade Josefin Andersson, som under ett par månader har sin bas här i Linnéstaden.

– Min konst är mest abstrakt och skapas oftast ur en känsla. I nästan alla mina målningar lämnar jag mycket yta kvar. Balansen mellan det stökiga och det vita – yin och yang – gör att man kan uppleva det där som faktiskt händer, säger hon.

Konsten är en av flera delar i Josefins företag. Parallellt med konstnärskapet håller hon yogakurser, workshops och föreläsningar och arrangerar upplevelsekonferenser med yoga och måleri för företag. Grunden är kreativitet och återhämtning som en väg till välmående, organisationsutveckling och nöjdare medarbetare.

– Det är otroligt lustfyllt att få jobba med alla de här delarna. Och att få visa att det faktiskt går att kombinera yoga, konst och business.

Efter studier i Media Management, ekonomi och organisationskultur, jobbade Josefin ett par år inom kommunikations- och reklambranschen. Men när kroppen sa ifrån, valde hon att säga upp sig och började en yogalärarutbildning och plugga konst på folkhögskola.

– Jag var helt slut och kunde inte jobba. Men både konsten och yogan klarade jag av, det säger en del om hur viktigt det är att hamna rätt. Just då visste jag inte att jag skulle starta eget, det var något som växte fram. Samtidigt har jag alltid haft en entreprenör i mig, jag behövde bara bli knuffad i rätt riktning, säger hon.

Via arbetsförmedlingen och Nyföretagarcentrum, kom Josefin i kontakt med Almi och Yesbox, där hon fått både affärsrådgivning och deltagit i ett mentorprogram.

– En av de största utmaningarna för mig har varit att våga fortsätta göra min grej och tro på idén, men också att ta en sak i taget. Att då ha någon att bolla med har betytt jättemycket. De frågor jag fått från min rådgivare och mentor har hjälpt mig att reflektera och att hitta mina styrkor och utmaningar.

Sedan i oktober är Josefin själv mentor på Nyföretagarcentrums mentorprogram.

– För två år sedan var jag utvald att gå programmet och jag fick jättebra hjälp. För mig är det här ett sätt att ge tillbaka och det är jättespännande att få följa andra som precis startat upp, säger hon.

Josefin är nu inne på sitt tredje år som egenföretagare. Till våren ska hon återigen arrangera retreats och även fokusera mer på föreläsningar och workshops för företag. Hon jobbar ständigt med att förfina varumärket och hitta nya aktörer att samarbeta med.

–  Jag märker att behovet av att förstå sig själv och hur allt hänger ihop blir allt viktigare, både för enskilda personer och företagens hållbarhet. Jag ser att jag genom det jag gör kan bidra till förståelse för hur återhämtning och äkta kreativitet hänger ihop.