Gunnars uppfinning gjorde succé i Draknästet

Gunnars uppfinning gjorde succé i Draknästet

90-årige Gunnar Kristiansen är pensionär, entreprenör och uppfinnare. Gunnars uppfinning gjorde succé i Draknästet i höstas och han lyckades få 150 000 kronor för att marknadsföra sin uppfinning Alltid skohorn me’.

1987 ramlade Gunnar ner från taket på sommarstugan och drog på sig en allvarlig ryggskada. Sedan dess har han svårt att böja sig.

Gunnar är en flitig besökare på Båtmässan, men för att få gå ombord på båtarna måste du antingen ta av skorna eller ta på skoskydd.

– Utan hjälp är det svårt för mig. Jag såg till att uppfinna en liten gummibygel som gör det enkelt att fästa ett skohorn på kryckan eller rullatorn, säger Gunnar.

Gunnar har lagt mycket tid på att utveckla och förfina sin uppfinning. Förutom att bygeln håller skohorn på plats, kan den fästas på kökskranen och fungera som diskborsthållare. De första prototyperna skrev han ut i en 3D-skrivare. Nu tillverkas bygeln i Kina, men planen är att plocka hem tillverkningen till Sverige.

Gunnar har länge varit medlem i GUF, Göteborgs uppfinnarförening. Där kan han bolla sina idéer med andra uppfinnare i alla åldrar och fått nya kunskaper om bland annat patent, materiallära och varumärkesskydd. Via GUF har han också kommit i kontakt med Drivhuset och han varit med på flera av deras workshops och föreläsningar.

– Det är verkligen inspirerande och jag har fått lära mig jättemycket. Det är också tack vare dem som jag insåg att jag måste finnas på Facebook för att kunna sälja, säger han.

I höstas var Gunnar en av deltagarna i Draknästet och lyckades övertyga två av drakarna att investera i hans företag. Just nu säljs han uppfinning av en webbutik, men Gunnar skulle gärna se att det fanns fler återförsäljare.

– Alla jag visar den för tycker ju att det är en väldigt bra produkt och jag vet att det finns ett stort behov. Men marknadsföring har varit en stor utmaning. Draknästet blev en nytändning och jag ser fram emot att ta nästa steg, säger han.

Gunnar har en lång och spännande karriär bakom sig. Han flyttade till Göteborg från Norge på 50-talet för att studera till ingenjör på GTI (Göteborgs Tekniska Institut). Under åren har han haft flera ledande positioner på bland annat Volvo Lastvagnar. Efter pensionen startade han eget företag och var i flera år kapten på Volvos representationsbåt.

– Mitt stora intresse har varit båtliv, och jag har alltid byggt och renoverat båtar här hemma. Entreprenör har jag nog varit hela livet, säger han.

Gunnar fyllde 90 förra året, men har inga planer på att trappa ner. Han har precis köpt en terränggående rullator och en 3-hjulig elcykel som han kör med till affären.

Bland de senaste uppfinningarna finns ett smart tryckförband för handflatan och Lyftågå. en sele som hjälper till att undvika lyftskador när man kör skottkärra. När han nyligen hamnade på sjukhus för gallsten fick han en påse på magen, men saknade ett bra sätt att hänga upp den på.

– Jag ritade en skiss och skickade till min granne som har en 3D-skrivare. Dagen efter hade jag en hållare i plast som jag kunde använda. Personalen tyckte det var en perfekt lösning, säger han.

Gunnars tips till dig som vill utveckla dina uppfinningar:

Gå med i en uppfinnarförening! Där kan du få mycket hjälp och tips, inte minst när det gäller saker som patent, design- och varumärkesskydd. Och så är det roligt att träffa och lära av andra uppfinnare i alla åldrar.

Uppfinn inte hjulet. Hur ser marknaden och behovet ut? Se till att göra ordentlig research innan du lägger ner för mycket tid på din produkt.

Har du kört fast? Släpp idén och låt den vila ett tag. Tid ger ofta nya infallsvinklar och perspektiv. Och var inte rädd att be andra om hjälp.

Satsa på ett projekt åt gången. Välj ett huvudprojekt som du verkligen tror på och se till att fokusera på det.