Så säkrar du kapital till ditt företag

Hur skaffar man kapital till sitt företag? Det är viktigt att förbereda sin kapitalanskaffning, påpekar Elina Åkerlind, grundare och vd på Nordic Node, och Chalmers Ventures vd Sara Wallin. Här förklarar de hur. 

Kapitalanskaffning är en viktig del av företagandet, som kräver förberedelser. I det populära avsnitt 43 av podden Business Göteborg diskuterar Elina Åkerlind och Sara Wallin olika typer av rörelsekapital, och hur tillgången ser ut i Göteborg. I den här artikeln sammanfattar vi deras viktigaste tips till dig som behöver medel.  

Emanuel Karlsten är programledare och ställer frågorna.  

Att navigera i djungeln av finansieringsmöjligheter kan vara svårt. Det finns ju olika typer av kapital, allt från lån till riskkapital och allting däremellan. Hur funkar det egentligen? 

Det finns egentligen tre typer, inte bara lån och investeringskapital. Det finns även offentliga medel i form av bidrag. Viktigt med lån är att du måste kunna återbetala lånet med ränta. Så om du har en affär eller ett bolag som har en affärsmodell och du behöver utveckla många saker först, då är det ju svårt att låna de pengarna. Eftersom du inte har några intäkter att betala tillbaka med. Ingen bank vill då gå in med lån. Så det är ju där riskkapital kommer in, för att någon måste ta risken och tro att du kan bygga någonting stort på sikt. Då får du en ägare i bolaget som går in med kapital, mot ett lån som du kan amortera bort, som försvinner, säger Elina Åkerlind. 

Här blir det kanske lite komplext också, för det finns olika aktörer att vända sig till beroende på vilken fas bolaget är i. Nordic Node och Chalmers Ventures, och sen nätverk som Connect Väst och aktörer som ni har redan nämnt, Almi och GU Ventures.  Hur ska man veta? Kan ni botanisera lite i den här djungeln, Sara?  

Det finns ju många olika finansieringsmöjligheter och man ska ju verkligen titta på de olika möjligheterna och se var jag är någonstans, i vilken fas. Vilken typ av finansiering kan vara aktuellt för mig? Och det kan ju vara både som Elina var inne på med betalningsförmåga av räntor. Men det kan också vara: Vad är din ambition med bolaget, vart vill du någonstans? Om du vill växa snabbt och komma ut globalt och göra skillnad, då är ju riskkapital ofta en bra väg för att både få in det här utvecklingskapitalet, men också att få in ett nätverk med det kapitalet. Så beroende på vem du tar in som investerare eller riskkapitalist så spelar det roll vad du får mer än pengar. Det är någonting som man alltid ska titta på, säger Sara Wallin. 

Hur ska man nå in till de där olika nätverken? Det känns som att om det nu finns kapital i Göteborg, men att det kan vara svårt att veta vad första steget är för att byggas sitt eget nätverk i de här frågorna.  

Jag vet att Business Region Göteborg har en fantastisk eventkalender för de här eventen, där man kan börja nätverka. Almi och deras innovationsprogram är ju en fantastisk början också, där finns sätt att hamna i andra sammanhang tillsammans med andra entreprenörer. Om ditt företag har en idé som passar i någon av de olika inkubatorerna som finns så är det ju en otroligt viktig och bra början. Man behöver inte vara student på ett universitet för att kunna komma till om man har ett Deep Tech-bolag, eller har en klimatsmart idé. Founders Loft finns också, och Yuncture. Där går det att få olika typer av affärscoaching, säger Elina.   

Vi har ju hundra bolag i portföljen och startar mellan tio och femton bolag varje år. De bolagen som relativt tidigt får in - antingen till teamet eller till styrelsen - någon person som har gjort resan förut, kanske en, två eller tre gånger, och tagit in kapital och har med sig nätverket. Det är klart att det går mycket snabbare, säger Sara.  

Och det är väl ofta där det börjar, såklart, att bygga nätverken. Jättebra tips! Men om vi ska vara ännu mer konkreta, om vi tänker oss ett bolag som idag har fem, tio anställda, vad behöver man ha på plats för att få pengar, eller kunna ta in pengar om vi börjar där?  

Du behöver ha en innovativ eller ny idé med tillväxtpotential. Det är ju någonstans grunden. En bra affärsidé är en förutsättning. Och att du kan visa hur du kan göra vinst på idén. Hur kan du skala upp den globalt? Först då är det aktuellt med riskkapital. Är du bra på att göra en produkt men inte vill vara entreprenör finns det möjligheter, som bland annat vi erbjuder, att koppla ihop dig med någon som är bra på att driva bolag, säger Sara.  

Vad ska man göra innan man går till en investerare?  

Förbereda dig väl inför de mötena. Ibland missa folk sina chanser genom att inte ha förberett sig. Och där finns ju som sagt Almi. Även verksamt.se har en sammanställning. Det finns många olika organisationer som jobbar med att hjälpa företagare och entreprenörer, säger Sara. 

 

Connect Väst är också en väldigt bra part med sitt program Språngbrädan. Som hjälper bolag att bli just kapitalredo, få de verktyg som krävs för att förstå vad innebär det för mig och mitt företag. Vilken hemläxa vi behöver göra för att bli ett företag som är redo att ta in externa ägare och riskkapital, säger Elina.  

Men också förstå vad det innebär för mig. För att sälja en del av sitt företag, det är ju din min bebis! Man brinner för sin idé. Jag vet inte hur många entreprenörer jag har träffat som säger: Jag har lagt 20 000 timmar på det här, jag har tänkt på det här i tio år. Så är syftet att förbereda bolaget för att du ska sälja av en bit, och få in andra personer som också har åsikter om hur den här bebisen ska växa upp.  

Har ni fler tips? 

Förutom att nätverka är en av de viktigaste sakerna som vi har stött på väldigt ofta: att tänka långsiktigt istället för här och nu. För det är väldigt många saker man ska tänka på här och nu. Och inte helt sällan att vi har ett kontoutdrag som varje månad blir lite mindre. Så det finns en väldigt tydlig tidsgräns på när vi behöver pengar. Och då är det också lite lätt att det är det vi styr mot. Snarare än den långsiktiga planen. Man måste hålla båda sakerna i huvudet samtidigt. Vad ska vi göra här och nu? För att också kunna ta nästa kliv, när pengarna är på kontot. Det är ju egentligen då jobbet börjar, säger Elina. 

Och kanske mitt viktigaste tips: Vem är din kund? Vem är det som ska betala? Och vad har du för relationer där? Och har du provat din idé med dem? Har du redan börjat utveckla tillsammans med någon kund? Det öppnar väldigt många dörrar när det gäller att skaffa kapital: att du har en bra kundrelation, en förståelse för vem som är din kund. Och att kunden har betalningsförmåga, avslutar Sara. 

Här lyssnar du på hela podden: 

Så säkrar ditt företag kapital om finansiering i Göteborg