Paul designar kläder med inspiration från Ghana

Paul Laing utanför Yesbox i Gamlestaden
Paul Laing utanför Yesbox i Gamlestaden.

Efter närmare 20 år i designbranschen ville Paul Laing starta eget, på sina egna villkor. Mitt under coronapandemin föddes OVRLK GH, ett klädmärke för sportmode med inspiration från Afrika.

Paul Laing hade länge funderat på att starta ett eget klädmärke. Drömmen var att kunna utveckla sina egna idéer och lägga in en bit av sin uppväxt i klädernas design.
– Jag är uppväxt i både Ghana i Västafrika och i Storbritannien. Jag har gått i skola i båda länderna och jag har fått en stor del av min inspiration och min kreativitet från Ghana, säger Paul.

Han startade sitt företag Plain Creative 2020, mitt under coronapandemin, och döpte klädmärket till OVRLK GH (Overlock Ghana).

– Jag arbetade då som chefdesigner för Craft i Sverige men i slutet av juni 2020 sa jag upp mig från ett väldigt bra jobb för att leva min dröm.

Viktigt att hitta rätt kontakter och nätverk

Den största utmaningen med att starta ett företag tycker Paul har varit att hitta de rätta kontakterna och det rätta nätverket. Innan han kom till Sverige för nio år sedan arbetade han som designer i Storbritannien.

– Men det var som att börja om på nytt när jag startade företaget i Sverige. Här har Selma Atic på Yesbox i Gamlestaden varit otroligt hjälpsam och satt mig i kontakt med exakt rätt människor. Hon har bland annat hjälpt mig att få kontakt med en finansiär som stöder nyföretagare, säger Paul.

Selma hjälpte till med att bygga en affärsplan utifrån hans affärsidé, lägga en budget och andra praktiska saker.

– Vi har regelbundet kontakt och Selma följer upp hur det går och så fort jag har frågor ställer hon alltid upp och hjälper till. Hennes råd har varit helt avgörande för mig som inte hade någon bakgrund i svenskt affärsliv och inte visste hur det fungerade.

Vill producera på mer hållbart sätt

Det har gått snabbt framåt. Paul Laing tror att hans ihärdighet och hans förmåga att skapa kontakter och nätverka har varit avgörande för framgången. Han har fyra personer som hjälper till på volontärbasis i Sverige och ytterligare några som hjälper till i Ghana med exempelvis modefotografering.

Paul Laings mål är att producera sportmode på ett mer hållbart sätt.

– Jag tycker det är viktigt att inte överproducera och vill försöka minska textilsvinnet i tillverkningen. Långsiktigt vill jag också lägga produktionen närmare marknaden för att minska transporterna. Det finns redan i dag textilfabriker i Europa och USA som kan konkurrera med lågprisländerna, säger Paul Laing. 

Hans mål är att skapa ett världsomspännande, kommersiellt gångbart klädmärke med en tydlig touch av afrikansk design.

– Jag har redan fått ett första kontrakt med Stadium, de kommer att ta in en kollektion av luvtröjor och mjukisbyxor i sina butiker. Jag har även kontakt med återförsäljare i Storbritannien och USA. Det är viktigt för mig att växa organiskt och se till att ha roligt under tiden, säger Paul Laing.

Pauls fem tips till dig som vill starta företag:

  1. Se till att du verkligen gör det. Att påbörja resan är viktigare än att allt är perfekt från början.
  2. Försök att bygga upp ett nätverk innan du lanserar dina produkter. Det är viktigt att du har det supportsystem som behövs runt dig när du ska börja göra affärer.
  3. Var inte rädd för att misslyckas. Ett försök som misslyckas är inte detsamma som att din idé misslyckas. Om du har en idé var inte rädd att följa upp den.
  4. När du startar eget, se till att du har en person eller en organisation som Business Region Göteborg som du kan få råd och hjälp från. En av mina fördelar när jag startade är att jag har haft en person som Selma som jag kan ringa till och be om råd.
  5. Väx organiskt och ha kul på vägen!

Detta är en artikel från Business Region Göteborg.

Selma Atic och Paul Laing träffas ofta på YESBOX i Gamlestaden för att diskutera utveckling.
Selma Atic och Paul Laing träffas ofta på YESBOX i Gamlestaden för att diskutera utveckling.