Pandemin fick Jasmine att förverkliga sin dröm

Jasmine Sjöberg Sidibe står framför tegelvägg
Jasmine Sjöberg Sidibe

En viktig nyckel för att lyckas som egenföretagare är att omge sig med erfarna människor som kan ge råd och stöd. Detta har influencern Jasmine Sjöberg Sidibe tagit fasta på. Med hjälp av en mentor på Yesbox har hon fått en flygande start på sin företagsresa.

Jasmine Sjöberg Sidibe har varit modell sedan 14 års ålder, rest runt i världen och fotograferats för kända varumärken inom modebranschen. När coronapandemin slog till kunde hon inte ta sig till modelljobben utomlands. Då började det gro en längtan hos Jasmine – hon ville göra verklighet av en dröm som hon haft i tre års tid.

– Jag kände att det var dags att starta eget för att kunna ta andra uppdrag. Jag såg att framtiden fanns på sociala medier, många internationella modeller har också blivit influencers. Jag hade redan 16 000 följare på Instagram, som jag fått genom min modellkarriär, och företag hörde av sig till mig med förfrågningar om samarbeten, berättar Jasmine.

Även om hon hade en affärsidé fanns det osäkerhet kring det praktiska. Hur gör man en affärsplan? Och hur går det till när man får ett organisationsnummer? Jasmine googlade ”Starta eget i Göteborg”, hittade Business Center Gamlestaden på Yesbox och bokade in ett möte.

– Där kom jag i kontakt med affärsrådgivaren Selma Atic som lyssnade på min idé om att bli influencer. Hon trodde verkligen på mig och tyckte att jag skulle satsa på detta fullt ut, säger Jasmine.

Matchades med viktiga kontakter

Rådgivaren Selma tog fram formulär som Jasmine kunde fylla i för att konkretisera affärsidén och planen framåt. Jasmine fick också guidning genom alla steg i processen när hon startade företaget Jasmine S i maj 2021. Selma har dessutom matchat henne med viktiga kontakter, vilket har resulterat i influenceruppdrag.

– Jag har fått träffa fantastiska människor att samarbeta med. Tack vare de här matchningarna har jag massa roliga projekt på gång nu, som fotograferingar utomlands och promotion på Instagram för olika företag, säger Jasmine.

Hon tycker att alla som funderar på att starta eget bör leta upp en plats som Yesbox där det erbjuds vägledning.

– Jag var faktiskt rädd för att starta företag tidigare. Jag har lång erfarenhet av modeindustrin och är duktig på det kreativa, men saker som förhandling och avtalsskrivande kändes svårt. Jag hade nog inte startat mitt företag om jag inte hade haft en bra mentor vid min sida, säger Jasmine.

Yesbox är fortfarande en trygghet för Jasmine. Är det något som känns krångligt hör hon av sig till Selma som agerar bollplank. Parallellt med företagandet pluggar Jasmine på IHM Business School för att bredda kunskapen som hon har samlat på sig de senaste månaderna.

– Jag tänker nu att jag borde ha startat mitt företag för länge sedan, för jag har nog alltid varit en entreprenör. Målet för framtiden är att få företaget att växa. Det känns spännande, jag önskar att jag kunde spola fram tiden fem år och se hur det här utvecklar sig, säger Jasmine.

Om företaget Jasmine S
Startades i maj 2021. Jasmine bedriver influencerverksamhet i sociala medier. Det innebär att hon gör betalda samarbeten med företag, genomför marknadsföringskampanjer och fotograferingar.

Jasmines tips: Så förverkligar du din affärsidé

  1. Våga! Det värsta som kan hända är att det inte går som du hade tänkt, men då har du i alla fall testat. Jag misslyckas hellre än att inte testa något nytt och gå och fundera på hur det hade blivit om man hade vågat.
  2. Om du är osäker på om du kan leva på ditt nya företag kan du alltid jobba vid sidan av, medan du bygger upp företaget.
  3. Ta hjälp av folk som kan mer än vad du kan. Hittar du någon som kan vägleda dig i företagandet kommer det att vara guld värt.
  4. Du behöver inte kunna allt på en gång. Det är fortfarande mycket som är nytt för mig, men jag tar en sak i taget och lär mig på vägen.

 

Detta är en artikel från Business Region Göteborg.