Ny direktlinje mellan New York och Landvetter med SAS

I slutet av april öppnar SAS ett direktflyg mellan Göteborg och New York, vilket kortar restiden rejält för både affärs- och privatresenärer. Rutten kommer att trafikeras med ett helt nytt Airbus 321 Long Range-plan och får tre avgångar i vardera riktningen varje vecka. 

Näringslivet i Västsverige har länge önskat sig en direktlinje till USA och skälen är enkla att förstå. Det finns 200 amerikanskägda företag i Göteborgsregionen med sammanlagt 7 500 anställda, samtidigt som USA är regionens största exportmarknad. 

– Detta är en riktigt bra julklapp till Göteborg. New York har stått högst på vår och företagens önskelista under många år och förbättrar våra handelsmöjligheter med USA. Vi har inte haft en direktlinje till New York sedan tidiga 80-talet, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg. 

Linjen kommer att trafikera Newark Liberty International Airport (EWR) som ligger i New Jersey, 22 kilometer från Manhattan, och erbjuder de snabbaste transferresorna till många delar av världsmetropolen. Härifrån går många anslutningsflyg vidare till andra delar av Nordamerika. Läget längs östkusten innebär närhet till många av USA:s bästa universitet. Dessutom har många större västsvenska företag verksamhet runt Philadelphia, några timmars resa från Newark. Bland annat SKF, Essity, AstraZeneca och Volvo-ägda Mack Trucks. 

– Göteborg är inne i en stark utveckling med allt fler globala företag som verkar här och fler som är på gång. Vi har samtidigt stor brist på kompetens och behöver locka internationell talang till våra innovationsmiljöer för att dessa ska kunna realisera sin potential. För att Göteborg ska attrahera internationellt behöver vår infrastruktur helt enkelt växa i takt med ekonomin. Direktförbindelser är att betrakta som infrastruktur, säger Henrik Einarsson. 

Amerikanska turister får det också lättare att ta sig till Göteborg. Enligt SCB och Tillväxtverket registrerades 119 000 amerikanska gästnätter i Göteborgsregionen mellan januari och oktober 2022. 

– Den starka dollarn gör Sverige än mer intressant för investeringar och affärer, men även för konsumtion. Med tanke på lågkonjunkturen är linjen extra välkommen, eftersom den kan innebära att fler amerikanska turister besöker Göteborg. De spenderar normalt mer än många andra under sin semester. Högintressant för vår cityhandel. Självklart ska amerikanerna få bättre förbindelser med världens mest hållbara destination. 

Även för SAS är direktrutten mellan Göteborg och New York del av en strategisk satsning: att stärka det regionala flygutbudet i Skandinavien.  

– Vi ser en efterfrågan från andrastäder och är glada över att kunna ansluta ännu fler delar av världen. Airbus A321 Long Range är ett lite mindre långdistansflygplan och perfekt i storlek för att serva en stad som Göteborg. Att ha ett bekvämt sätt att resa med färre stopp till spännande städer som New York är något vi tror kommer att värderas högt av våra resenärer, säger Erik Westman, EVP & CCO, Network and Revenue Management, SAS. 

Airbus A321 Long Range tillhör den senaste generationens flygplan och förväntas minska klimatpåverkande utsläpp med 15-18 procent jämfört med liknande tidigare generationers flygplan. Planet tar 157 passagerare.  

Avgångarna från Landvetter kommer att ske onsdag, fredag och söndag kväll varje vecka. Returflygen lämnar New York sent tisdag, torsdag och lördag. 

 

Kontaktpersoner: 

Henrik Einarsson, etableringschef Business Region Göteborg 

henrik.einarsson@businessregion.se 

telefon: 031-367 61 27