YESBOX hus

GAMLESTADEN – EN HISTORISK PLATS FÖR NYA IDÉER

Göteborg har stolta anor som industri- och innovationsstad. För att staden ska fortsätta vara en internationell förebild med entreprenörsdriven attityd och atmosfär har ett entreprenörskvarter etablerats i Gamlestaden – Yesbox.

I dessa kvarter, som också är Göteborgs vagga, har industrihistoria skapats. Här drev bröderna Sahlgren, från mitten av 1700-talet, norra Europas största sockerbruk i över hundra år. Därefter tog ett spinneri över lokalerna. Bolaget fick namnet Gamlestadens Fabriker och var Skandinaviens största bomullsfabrik. Här jobbade som mest över 1 500 personer.

Sven Wingquist, som var ingenjör på Gamlestadens Fabriker, uppfann i början av 1900-talet det sfäriska kullagret. Denna revolutionerande innovation låg till grund för SKF, som grundades 1907. 

1926 bildades ett dotterbolag till SKF med det latinska uttrycket för ”jag rullar” som namn. Det lilla företaget var Volvo, som i dag är världsledande inom fordonsindustrin. Förutom personbilar tillverkar koncernen även lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, marina och industriella drivsystem samt flygsystem.

Gammal karta över Göteborg

I slutet av 1980-talet startade Gert Eklund tv-sänd bingo för att ekonomiskt stödja Göteborgs föreningsliv. Bingolotto blev en enorm succé och har haft stor betydelse som inkomstkälla för hela Sveriges föreningsliv.

I denna historiska miljö öppnade Yesbox sina dörrar 2017, som en stark symbol för jubileumssatsningen Det entreprenöriella Göteborg.

Välkommen till Gamlestaden – en plats för innovationer och entreprenörskap.

Person tittar ut på spårvagn från Yesbox

Vilka är Yesbox?

Hos Yesbox finns det 15 organisationer som på olika sätt arbetar med hållbart entreprenörskap. Vi är här för dig som utvecklar idéer, funderar på, planerar för eller driver företag i någon form. Här kan du läsa mer om alla organisationer och hur de kan hjälpa dig.

Organisationer på Yesbox