Om Yesbox

Bakgrund

YESBOX – GÖTEBORGS ENTREPRENÖRSKVARTER

När Göteborg fyller 400 år är målet att staden är en internationell förebild genom sin entreprenörsdrivna attityd och atmosfär. Etableringen av ett entreprenörskvarter i Gamlestaden är en stark symbol för satsningen Det entreprenöriella Göteborg. 

År 2021 fyller Göteborg 400 år och det firar vi genom att tillsammans göra vår stad till en ännu bättre plats. Hela vägen fram till jubileumsåret. 

Yesbox – Home of entrepreneurs är del av Göteborgs 400-årsjubileum. Uppdraget har vuxit fram utifrån en medborgardialog som resulterat i ett projekt där vi tillsammans med ett flertal aktörer samverkar för att lyfta fram det entreprenöriella Göteborg. Projektägare för den här satsningen är Business Region Göteborg.

map

Gamlestaden  En plats för nya idéer sedan 1621


Yesbox geografiska läge i Gamlestaden knyter an till Göteborgs stolta anor som industri- och innovationsstad. I dessa kvarter, som också är Göteborgs vagga, skapades industrihistoria. Här drev bröderna Sahlgren från mitten av 1700-talet norra Europas största sockerbruk i över hundra år. Därefter drevs Skandinaviens största spinneri i kvarteret som heter Gamlestadens Fabriker fram till början av 1900-talet. Här jobbade som mest över 1 500 anställda.

I Gamlestaden uppfann Sven Wingquist, i början av 1900-talet, det sfäriska kullagret. En revolutionerande innovation som låg till grund för SKF som grundades 1907. Och som en avknoppning därifrån bildades ett litet bolag med det latinska uttrycket för ”jag rullar” 1926. Det lilla företaget är Volvo, som i dag är ett världsledande företag inom fordonsindustrin. Förutom personbilar tillverkas även lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, marina och industriella drivsystem och flygsystem under företagsnamnet.

I slutet av 1980-talet startade Gert Eklund tv-sänd bingo för att ekonomiskt stödja Göteborgs föreningsliv. Bingolotto, som programmet kom att heta, blev en enorm succé och har kommit att bli hela Sveriges föreningslivs största kassako genom tiderna.

Så välkommen till Gamlestaden – en plats för innovationer och entreprenörskap.