Yesbox ligger i Gamlestadens fabriker, byggnad B13
21 december 2017

YESBOX 100 DAGAR – DETTA HAR HÄNT

Yesbox har varit öppet för entreprenörer och innovatörer sedan den 4 september. Och det är redan en succé. I varje fall när man ser till antalet besökare. Nu återstår att alla entreprenörer och innovatörer och nyföretagare som varit här också kommer igång med sina idéer så att vi kan skapa fler hållbara företag.

Några entreprenörer som redan är igång är Pontus och Emile och deras gemensamma företag Xpeditionen. De har utnyttjat möjligheten att sitta här och arbeta med sin affärsidé under hösten. Andra nyföretagare har varit här lite mer sporadiskt, oftast i samband med vägledningar, kurser och andra aktiviteter.

Totalt har 5.683 personer besökt oss under de 100 första dagarna. Och det är riktigt imponerande. Särskilt som många har hävdat att man inte kan ha en entreprenörskapsverksamhet utanför stadens mest centrala delar, fast då glömmer man lätt att Yesbox bara ligger en hållplats (spårvagn 4, 7, 9 och 11) från Centralen. 

Har du fortfarande inte hittat hit är du välkommen till byggnad B13 i Gamlestadens Fabriker. Antingen via spontanbesök eller vid någon av våra aktiviteter. Eller om du hellre bokar in ett möte.

Yesbox 100 första dagar – några av aktiviteterna 
Mycket har hänt under de första tre och en halv månaderna Yesbox varit öppet. Här följer ett axplock av höstens alla aktiviteter.

16 augusti - näringsministern på besök
Lite innan vi öppnade dörrarna fick vi ett högst oplanerat besök av näringsmister Mikael Damberg med stab. Han hade fått höra om Yesbox via kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson och ville med egna ögon se hur en inspirerande mötesplats för alla som utvecklar idéer, funderar på, planerar för eller driver företag i någon form kan se ut. På plats fick han dessutom en genomgång i samverkan och hur det kom sig att Göteborgsregionen dragit igång satsningen. 

Näringsministern på besök i Yesbox
Susanne Robertsson, chef för nyföretagande och entreprenörskap på Business Region Göteborg, har genomgång i samverkan och hur det kommit sig att Göteborgsregionen nu har en Yesbox
 

16-20 augusti - Yesbox på Kulturkalaset
I Bältesspännarparken huserade Jubileumspaviljongen under Göteborgs Kulturkalas, där några av projekten inför 400-årsjubileet presenterades – bland annat Yesbox.

Vi gick all-in och hade en egen kulturbox placerad i Bältesspännarparken - en öppen mötesplats där vi pratade innovationer, entreprenörskap och nyföretagande, och allt annat som rör företagsamhet, i en tillbakalutad och inspirerande miljö.

Yesbox har en egen kulturbox på Göteborgs kulturkalas
Yesbox kulturbox var poppis att hänga i under Göteborgs Kulturkalas
 

4 september - Yesbox öppnar
Måndag 4 september öppnade vi mötesplatsen för entreprenörer, innovatörer och nyföretagare. Där får de möjlighet att testa och utveckla sina tankar och bolla idéer med alla de aktörer som verkar inom nyföretagarområdet. Allt samlat under ett tak - i Yesbox.

Och direkt kom den första entreprenören. Han hade sett reklamen på spårvagnarna och ville veta hur han kunde gå vidare med sin idé om att hjälpa människor med ADHD att utnyttja sin inneboende kraft.

Yesbox öppnar 4 september 2017
Yesbox 4 september 2017
 

13 september - Starta företag-dagen 
Starta företag-dagen anordnas av myndigheterna bakom Verksamt.se ett antal gånger per år. Det var det första större evenemanget i Yesbox och ca 175 entreprenörsdrivna människor kom för att lyssna på information från myndigheter och träffa representanter för de organisationer som kan ge personlig rådgivning vid uppstart och utveckling av nyföretagande.

Linda och Catharina funderar på att starta företag - Yesbox ger dem rätt verktyg
Catharina Jacobsson och Linda Sångberg, två som funderar på att starta företag
 

27 september – UF-elever pitchar sina idéer
Entreprenörsdrivna elever pitchar sina affärsidéer och får feedback från varandra och blivande mentorer.

UF-elever hittar till Yesbox
Anna Powell från Drivhuset och Dejan Djurkowski från Business Region Göteborg lyssnar på UF-pitchar
 

2 oktober- Xpeditionen – entreprenörer
Pontus Johansson och Emile Ramini tycker Yesbox är bättre än köksbordet. En perfekt miljö i projektets startskede tycker de båda som är de första entreprenörerna att på riktigt använda Yesbox som det är tänkt.

Xpeditionen utvecklar sin affärsidé i Yesbox
Emile och Pontus skissar på sina idéer i Yesbox
 

4 oktober - Officiell invigning 
Satsningen på entreprenörskap är angelägen och en av Göteborgs viktigare när det gäller att bygga framtidens företagare. Därför var invigningen av Yesbox betydelsefull.
Omkring 200 personer, från alla delar av Göteborgsregionen, var på plats för den officiella invigningen. Utöver politiker och tjänstemän fanns även organisationerna som ska leverera kunskap och rådgivning till framtidens företagare i minglet.

Gustav II Adolf inviger Yesbox
Yesbox officiella invigning bjöd på mingel, spektakel och tårta - och så var kungen där!
 

13 oktober – UF-elever från Kristinelundsgymnasiet på studiebesök 
Elever från Katrinelundsgymnasiet är på besök i Yesbox och får en genomgång i Loopa-metodik.

UF-elever utbildas i affärsmetodik i Yesbox
Mariah från Drivhuset utbildar blivande UF-elever i affärsmetodik
 

18 oktober - Starta företag-dagen
Höstens andra Starta företag-dag i Yesbox lockade omkring 200 nyfikna entreprenörer. Information från myndigheterna och inspiration och vägledning från stödorganisationerna.

Stefan Braga från Moldavien har hittat till Yesbox
Stefan Braga kommer från Moldavien och vill starta ett importföretag
 

25 oktober – Partille gymnasium på studiebesök 
Partille näringsliv bussar en last elever från Partille Gymnasium för att få information och lära sig mer om företagande.  Och få inspiration för att starta UF-företag.

UF-elever från Partille besöker Yesbox
Yesbox tar emot blivande UF-elever från Partille
 

7 november – Nyföretagardagen
Nyföretagardagen ger inspiration och information kring att starta och driva företag. Inspireras av våra föreläsare som berättar om sina erfarenheter som entreprenörer. Dessutom kan du låna en entreprenör och bolla dina idéer med olika rådgivare. 

Nyföretagardagen 7 november i Yesbox
Nyföretagardagen i Yesbox inspirerade över 200 nyfikna nyföretagare
 

7 november – Idétävling, Pitcha din idé
Emma, Johan och Björn hade en idé om hur man renar vatten från kvicksilver. Deras geniala tanke gav dem första pris i Almis Pitcha din idé-tävling.

Vinnare i Pitcha din idé i Yesbox 7 november
Emma Eriksson och Johan Björkqvist var såklart glada över att vinna första pris i idétävlingen
 

9 november – Potential
Drivhuset håller Potential – ett internationellt entreprenörsprogram där idéer från hela världen möts, med deltagare från bland annat Ecuador, Kina, Syrien, Sverige och Israel.

Yesbox är arenan för idéer med potential
Drivhuset och Anna Powell lockar entreprenörer från hela världen till Yesbox
 

20 november – Idésluss har workshop
"Idésluss är en samverkansarena med syfte att kanalisera engagemang och få det att leda till handling. Detta sker genom att inventera och matcha ihop de deltagande aktörernas idéer, behov och resurser." 

BRG:s idésluss är i Yesbox
Bakom Idéslussen står Lena Sultanovic-Magnusson, Business Region Götebog och Karin Hagberg CSR Väst.
 

21 november - Starta företag-dagen
Närmare 170 aspirerande nyföretagare på plats för att få information och knyta kontanter med rådgivare på Starta företags-dagen. Glimer Torrez är en av besökarna som är i startgroparna.

Starta företag-dagen i Yesbox lockar många med affärsidéer
Glimer Torrez kommer från Portugal och funderar på att starta eget inom trädgårdsskötsel
 

22 november – #1000jobb
Joachim Keim, Coompanion håller workshop i hur man skalar upp socialt företagande i projektet #1000jobb. 

#1000 jobb i Yesbox
Coompanion håller workshop i projektet #1000jobb
 

4 december – nya och gamla uppfinnare möts
Framtidsfrön har minimäsa där flera klasser som arbetat med innovation presenterar sina förslag. På plats är även innovatörer från Göteborgs uppfinnareförening som visar barnen olika slags uppfinningar. En fantastiskt energifylld dag med kreativt erfarenhetsutbyte över generationsgränserna.

Nya och gamla uppfinnare är kreativa i Yesbox
Nya idéer för att lösa framtidens utmaningar presenteras när Framtidsfrön och Göteborgs uppfinnareförening träffas
 

7 december – Startmöte för nyföretagare
Nyföretagarcentrum Göteborgsregionen och Almi arrangerar startmöte som ger en bred översikt om hur det är att starta och driva företag. En återkommande aktivitet som sker varannan vecka.

Almi och Nyföretagarcentrum Göteborgsregionen samverkar i Yesbox
Almi och Nyföretagarcentrum Göteborgsregionen samverkar i Yesbox
 

11 december – Agabahani kommer till Yesbox
Drivhuset arrangerade julmingel tillsammans med projektet Aghabani. Ett projekt som hjälper syriska kvinnor i Sverige att starta företag samtidigt som de genererar affärer till kvinnor som är kvar i Syrien. Drygt 200 personer fyllde Yesbox och bidrog till inspirerande berättelser och spännande möten.

Yesbox bjuder in konsthantverkare från syrien
Drivhuset bjuder in konsthantverkare från Syrien för att skapa nya affärsrelationer
 

20 december – Starta företag-kurs, avslutning
Business Region Göteborg har avslutning på årets sista Starta företag-kurs. Kursledare Ingrid Alestig är positiv till gruppens dynamik och utveckling under de sju kurstillfällena.

Avslutning för Starta företag-kurs i Yesbox
Sabina Holmqvist, Sanna Storm och Nyat Ghirnazion är nöjda med de verktyg kursen har gett dem
 

YESBOX FAKTA
Vad: Göteborgs nya mötesplats för entreprenörer och innovatörer. All rådgivning och expertis samlat under ett tak, för att förenkla och snabba på företagsstart.
Hur: Genom att samla de aktörer i Göteborg som arbetar med att ge stöd, rådgivning, utbildning till personer i begrepp att starta företag eller utveckla sin verksamhet.  
Vilka: Almi Företagspartner, Business Region Göteborg, Connect, Coompaion, Drivhuset, Framtidsfrön, Göteborgs uppfinnareförening, Nyföretagarcentrum Göteborgsregionen, Reach for Change, Ung Företagsamhet, Venture Cup
För vem: Entreprenörer, innovatörer, nyföretagare, sociala företagare
Nytta: För att skapa fler nya hållbara företag och verksamheter