Yesbox - starta företag-dagen september 2017
28 september 2017

Starta företag-dagen – ger helhet och fördjupning

Starta företag-dagen anordnas av Verksamt.se ett antal gånger per år. I Göteborg samlas varje gång mellan 150 och 200 entreprenörsdrivna människor för att lyssna på information från myndigheter och träffa representanter för de organisationer som kan ge personlig rådgivning vid uppstart och utveckling av nyföretagande.

Höstens första Starta företag-dag arrangerades i Yesbox – Göteborgs nya mötesplats för entreprenörer och innovatörer. Bland de närmare 150 nyfikna besökarna fanns Linda Sångberg och Catharina Jacobsson.

Vad betyder en sån här dag för er?
- Att få komma hit och lyssna på vad myndigheterna och organisationerna som erbjuder rådgivning för nyföretagare kan bistå med ger en väldigt bra översikt av vad man behöver göra för att starta företag och hur man ska göra, säger Linda Sångberg. Man får lite av allt som man ska tänka på.

Catharina Jacobsson fyller i: - Jag tycker att dagen ger en tydlig och bra översikt av allt man behöver veta inför företagsstart. Det är bra att alla är samlade på en plats och även om det blir en viss överlappning så blir det väldigt tydligt om var jag ska vända mig med vilken fråga.

Har någon av er drivit företag tidigare? Eller är det första gången ni funderar du på att starta företag?
- För många år sedan drev jag en liten enskild firma, berättar Catharina. Och nu funderar jag på att starta igen. Det har varit väldigt inspirerande att komma hit idag och det har gett mig mer energi. Och så har jag fått väldigt mycket bra information.

Linda Sångberg: - Jag har också drivit företag tidigare och har även kollat upp mycket själv på nätet innan, men att komma hit ger en mer heltäckande information så att man inte missar något. Det tycker jag är bra.

Även om ni drivit företag tidigare, är det något särskilt som organisationerna som är på plats kan hjälpa dig med?
- Jag pratat med några av dem i mer specifika frågor inför min uppstart, säger Linda. Just nu har jag fått reda på det jag behöver men nätverket som finns här kan vara till hjälp längre fram. Det är också viktigt att veta.

Catharina avslutar: - Det bästa med dagen är att man får information om helheten kring företagande och att man kan ställa specifika frågor till myndigheterna och dessutom få mer hands-on-hjälp av organisationerna som erbjuder rådgivning.

Linda Sångberg och Catharina Jacobsson samlar dagens intryck
Linda Sångberg och Catharina Jacobsson samtalar om dagens intryck.
 

Med världen som marknad
Stefan Braga från Moldavien är också på plats i Yesbox för att få information om företagande.

Är du intresserad av att starta företag i Sverige? 
- Absolut. Det är min tanke att jobba och verka här. Jag har en tydlig idé om vad jag ska göra och vad jag vill med mitt företag. Det svåraste som jag ser är vad som krävs för att starta och bygga ett företag i ett nytt land. Hur man startar och vad man gör först. Allt måste ske i en viss ordning.

Så det är just företagsstarten som du behöver mest hjälp med?
- Jo, men det är också en fråga om hur man utvecklar företaget. I mitt fall har jag en klar bild av vad jag vill göra och även hur jag ska utveckla mitt företag.

Vad har den här dagen givit dig?
- Idag har jag fått väldigt mycket information som är nyttig för mig och som jag kommer ha nytta av i framtiden. Jag har fått en klarare bild av vad jag behöver göra för att starta igång mitt företag och hur jag ska kunna vidareutveckla det. Det har varit en mycket givande dag.

Är det någon som du fått specifik användbar information från?
- Jag hade några frågor till Tullverket angående import och export inom EU. Där fick jag veta en hel del av vad jag behöver tänka på. Sedan pratade jag även med PRV om registrering inom olika kategorier som jag planerar att arbeta med, om och när jag behöver ansöka om registrering.

Har du pratat med några av organisationerna, som erbjuder kostnadsfri rådgivning, utbildningar och workshops för nyföretagare?
- Jag har gått runt och pratat med de flesta och jag kommer kontakta någon av dem som kan titta mer på min affärsidé och se hur hållbar den är. Om den funkar internationellt.

Hur skulle du betygsätta den här dagen?
- Det har varit en fantastisk dag för mig. Jag har fått så mycket användbar information om hur man startar företag och hur man kan utveckla dem. Så jag är väldigt tacksam för att den här servicen nu finns samlad på en plats här i Göteborg.

Hur nära är du att starta ditt företag?
- Jag kommer gå hem nu och sortera informationen och sedan boka möte med någon av de rådgivare som sitter här i Yesbox. Det ser jag fram emot väldigt mycket.

 

Stefan Braga
Stefan Braga från Moldavien har hittat flera intressanta rådgivare för sin affärsidé.
 

De här kan hjälpa dig starta företag
I dagsläget erbjuder Almi, Business Region Göteborg, Connect, Coompanion, Drivhuset, Framtidsfrön, Göteborgs uppfinnareförening, Ung Företagsamhet och Venture Cup rådgivning i Yesbox.

Andra aktörer som ställer ut på Starta företag-dagen är bland annat Brewhouse, Nyföretagarcentrum och Småföretagarnas riksförbund.

Det här är Starta företag-dagen
På Starta företag-dagen får du överblick över vilka myndigheter som gör vad på din väg till ett eget företag. Dagen arrangeras av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Patent- och registreringsverket, Tillväxtverket, Skatteverket och Tullverket.


Nästa Starta företag-dag på Yesbox – 18 oktober, 9.00-16.30.
Läs mer och boka din plats här: https://www.yesboxgoteborg.se/kalender/starta-foretag-dagen-0